Ανοίγουμε τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Δημοσιεύθηκε : 11 Αυγούστου 2023

Ολοκληρώθηκε η νέα μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Γεωργιούπολης ,ιδιοκτησίας του Δήμου Αποκόρωνα, η οποία υλοποιήθηκε από την Κοινοπραξία «Thalis Environmental Services S.A-ΝΑΟΥΜ Σ.Θ Α.Τ.Ε.», αποτελώντας μια σύγχρονη βιώσιμη λύση για την διασφάλιση του πόρου του νερού σε μια περίοδο που οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική και οικιστική ανάπτυξη της Κρήτης, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και χιλιάδων ξένων τουριστών που την επισκέπτονται.

Πιο αναλυτικά , η νέα μονάδα προβλέπεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες ισοδύναμου πληθυσμού αιχμής περίπου 20 χιλιάδων ατόμων την επόμενη εικοσαετία και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, διασφαλίζοντας με την πλέον προηγμένη τεχνολογία,  τον κύκλο του νερού. Η εγκατάσταση μπορεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου(χειμώνα-καλοκαίρι) ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα του σχεδιασμού αναμένεται να επεξεργάζεται 6.560 νερού και 10.350 νερού αντίστοιχα κατά την καλοκαιρινή περίοδο της πρώτης (20ετία) και δεύτερης φάσης (40ετία).

Με το νέο σύγχρονο έργο διαχείρισης λυμάτων, επιτυγχάνεται η προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, συγκεκριμένα της αμμώδους παραλίας, των υδατορεμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου Αλμυρού, ενώ παράλληλα προστατεύονται ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές όπως  η λίμνη Κουρνά και το έλος Γεωργιούπολης . 

H Γενική Διευθύντρια της Thalis,κα Θεοδοσία Μπαντουβά-Παπαζήση, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αποκόρωνα και την επιβλέπουσα υπηρεσία για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων : «Το έργο ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες, χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην THALIS κάθε έργο που αναλαμβάνουμε μικρό ή μεγάλο, στηρίζεται στην αυτοδέσμευσή μας να «ανοίξουμε» το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αγγίζει κάθε τομέα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.»